jueves, 16 de enero de 2014

Chiapas 1994-2014, Acte Públic, dijous 23 gener, Palau Montcada de Fraga




Comunicat, CNT Federació Local de Fraga.



A vint anys de l’aixecament zapatista, la lluita continua


        Amb l’arribada d’un nou any se’n compleixen vint de l’aixecament zapatista a l’Estat de Chiapas -Mèxic-.

        Al crit de “Ya Basta”, centenars de camperols indígenes, mal armats però molt ben organitzats, van prendre diverses capçaleres municipals del territori chiapanenc; una operació militar que duraria diversos dies i que va servir com a carta de presentació de l’EZLN -Exèrcit Zapatista d’Alliberament Nacional-. En pocs dies, la imatge del guerriller amb el rostre cobert per un passamuntanyes o el paliacate donaria la volta al món. Les paraules senzilles i sinceres pronunciades per representants de la guerrilla des de les diferents balconades dels edificis governamentals van ressonar d’igual manera, atrapant, també, els cors de moltes persones. Serà aquesta la Primera Declaració de la Selva Lacandona, escrita, pocs dies abans de l’aixecament, per declarar-li la guerra al mal govern de Mèxic i mostrar a la societat mexicana i del món, el perquè de la insurrecció armada, i quines eren les seves demandes.

        No va ser en va que l’aixecament de l’1 de gener de 1994 coincidís amb l’entrada en vigor del Tractat de Lliure Comerç d’Amèrica del Nord -TLCAN-, subscrit per Canadà, Estats Units i Mèxic, tractat que va sorgir per atorgar patent de cors a les transnacionals, permetent al govern de Mèxic presentar al país amb vestit de gala per formar part del primer món; i al mateix temps amagar sota la catifa els greus problemes socials i econòmics interns, provocats per les polítiques de governs corruptes durant dècades; formes de governar que havien empès a milers de ciutadans a l’extrema pobresa i on àmplies regions, entre elles Chiapas, -habitades per milers de camperols indígenes- es trobaven en una situació de gana i misèria només comparable a la dels països més empobrits del planeta. No és d’estranyar per tant que, entre les demandes de la Primera Declaració zapatista es trobin: treball, terra, sostre, alimentació, salut, educació, a més d’independència, llibertat, democràcia, justícia i pau.

        En aquests 20 anys l’EZLN ha esdevingut en moviment zapatista, apostant no tant per la qüestió purament militar, sinó també per la construcció d’un discurs polític que porta aparellat la creació d’estructures organitzatives, tant polítiques com socials i econòmiques, als territoris controlats sota la seva influència. Malgrat els trenta anys de clandestinitat – al novembre del 2013 va ser l’aniversari de la seva fundació-, no han aconseguit minvar la seva capacitat organitzativa sabent conjugar molt bé la part teòrica i la pràctica; demostrant al món que (tot és possible) sí es pot, que hi ha altres formes de fer política, de construir una nova societat aquí i ara.

        Molts dels cors atrapats per la paraula zapatista palpiten en els pits de molts i moltes anarquistes i anarcosindicalistes a tot el món, també a Fraga en el dels i les militants de la CNT. Dues dècades caminant junts, discretament, cert, però sempre atents a les notícies que arriben des del sud-est mexicà i pendents de tots els esdeveniments, comunicats, escrits… Tendint la nostra mà amiga, fraterna i, sempre que les circumstàncies ho han permès, sumant-nos a moltes de les iniciatives de suport a la Causa Zapatista, avivant la flama de la solidaritat que escurça totes les distàncies per aconseguir un món nou; un on hi càpiguen tots els mons.

        Serveixi el nostre comunicat, a més de per recordar l’aixecament, per enviar abraçades des d’aquest racó d’Ibèria, a tots i totes les companyes zapatistes.


VISQUI LA DIGNITAT REBEL!

VISQUIN LES COMUNITATS ZAPATISTES!

VISQUI L’EZLN!


Fraga 1 gener 2014


No hay comentarios:

Publicar un comentario